lördag 16 februari 2013

En kall dag i fårstallet

Vi har soligt, det betyder också att det är kallt så här i februari, -25 idag men gnistrande väder ute. 25:an är lilla Flinga som nu har blivit en vuxen tacka bakom henne står fina Lotta med det vackra huvudet. Alla mina tackor är personligheter, får har många egenheter för sig och de är verkligen trevliga bekantskaper som man lär sig mer om när de blir äldre och klokare.

Jag har strött med ny halm alla kommer fram och vill bli kliade. Lotta är en av våra tackor som fick fyrlingar sist. Undrar hur många det blir den här gången?
De är både inne och ute en sådan här fin dag, nu håller de sig kring mig för det kan ju betyda mat på bordet när jag är här och trampar. Men är det busväder då håller de gärna till inne, vi utfodrar ju inne så de har ingen anledning att gå ut i dåligt väder

När man ser den här bilden förstår man vikten av god ventilation i fårhus, det blir mycket fukt av utandningsluften under ett dygn och fuktiga stallar är inte bra för får eller andra djur. Det ska vara bra ventilation utan att det är golvdrag.
När det blåser eller är oväder hos oss då stänger vi stalldörren för vår hemmagjorda köldridå kan inte mota bort vinden sådana gånger, det blir dragit runt golvet och snön driver in. Man ser att tackorna då väljer ett annat hörn som lega och placerar sig med ryggen mot dörren för att inte hamna i korsdraget. Men som sagt vi stänger för när det blir för mycket snö och blåst, då ligger alla still, idisslar och har det gott. 

2 kommentarer:

MrsUniversum sa...

Finfinabilder och djur. "Gullgrisar" :-)
Med så mycket ull är nog inte just kylan så problematisk ;-)

Annelie sa...

Ull är bäst, värmer även om den är blöt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails