söndag 29 april 2012

Nu har alla lammat!

Äntligen får man väl säga, det blev långdraget motför ifjol då alla lammade inom 10 dagar. I år tog det tre veckor. Fast vi har få tackor så är väntan på alla lamm minst sagt spännande, man kan liksom inte slappna av förrän alla är ute.  Här på bilden är två av lammen i fyrlingskullen som Lotta lammade igår, lördag. Redan mycket stadigare och nyfikna, alla fyra är pigga och verkar få dia ordentligt.

Minitackan som mest bara är ben och huvud men självklart stallets sötaste just nu! Den här gången missade jag hela skådespelet då jag jobbade, men eftersom jag såg att något var på gång på morgonen så ställde mina bästa barnmorskor, dottern och min syrra, upp för att hålla koll. Tur var väl det då de blev till att rätta ett litet lamm som kom baklänges. Bakbenen ville liksom inte hitta ut av sig själv.

Men när väl det var ordnat så kom de med jämna mellanrum. Pigga och snabbt på benen när de landat i halmen. Lotta har extre stor box då hon haft egen kupé ett bra tag. Jag trodde hon skulle lamma redan för en vecka sedan men nej hon har hållt sig och ätit alla mål jag serverat med god aptit.

Här är tre av lammen i första fyrlingskullen efter Alva. De är tre veckor och riktigt stora nu, äter lite pellets och hö, stångas och klättrar. Vill bli kliade av matte och är alltid framför fötterna på en när man ska göra något i stallet. Den svarta killen har för vana att alltid stå uppe på foderbordet när tackorna får sin mat.

Skäcken som gick tom ifjol fick trillingar i år, hennes första lamm någonsin. Nu är de också snart tre veckor och hon har visat sig vara en supertacka som tar hand om alla tre, har bra juver med mycket mjölk är social och lugn, exemplariska modersinstinkter helt enkelt. Hennes mamma är fina Sally som bor hos Katarina i Överkalix sedan i höstas

 Fler trillingar.
Här har jag försökt ta en bild på en hög lammisar som tupplurar i en solfläck, men genast när jag närmar mig så vaknar de till och undrar om det är nån mat på gång.

De har sin lammkammare de kan gå in i. Där har de eget fint hö, saltsten, och ett fodertråg där vi ger lite pellets som de kan vänja sina magar med. Men en solstråle vid dörren är bästa stället att ta sin middagsrast i, bara det blir torrt utanför så kan alla få komma ut, ska bara städa bort lite fårlortar innan dess.

Summering av lammningen denna gång. Vi har fått 25 levande lamm på 9 tackor, två har dött kort efter födseln. Den tionde tackan kastade sitt lamm tidigar i vår.
Det blev tre kullar med fyrlingar. Fyra kullar med trillingar. En kull tvillingar och en enfödd.
14 är tacklamm, det känns ju bra när vi nu ska rekrytera några nya till vår lilla flock.
En tacka hade en jobbig lammning med ett besvärligt felläge där lammet låg med ryggen mot öppningen. Två andra var enklare fellägen med korrigering av framklövar och nos och rättning av bakben som inte hittade ut.
Nu väntar vi bara på att snön ska försvinna och att det börjar grönska, under tiden så är det hösilage som gäller och jag ska sova väldigt gott kommande nätter!



torsdag 26 april 2012

Samling i baren

Lammbaren är populär, tre flasklamm plus någon fyrling som får dia lite hittar hit. Inte optimalt med dyr extra välling då man har äkta vara hos tackan men vilken tur att det finns för hur hade det annars gått för de här fina lammen?

tisdag 24 april 2012

Lillis

Nu har Lillis fått sina lamm. Måndagar verkar betyda problem. Förra måndagen lammade Greta, där var det väldigt jobbiga fellägen dom tog tid att reda ut. Inte förrän kl 4 på morgonen la jag huvudet på kudden. Då hade syrran och jag hållet på hela kvällen och sedan när vi packat ihop så visade det sig att hon hade en till som jag fick hjälpa ut. Jag nyduschad och i morgonrock för jag skulle bara gå ut vid midnatt och titta att alla mådde bra, det blev tre lamm totalt. Jag fick anstränga mig för att få den siste att klara sig, därav den sena timmen. Värmedyna också råmjölk i små portioner så han tog sig men efter nån dag var han rask igen om än lite stel i nacken! Nu idag så studsar han runt med de andra som vilket lamm som helst.

Så igår var det samma visa, värkar som bara höll på och höll på. Nu ingrep vi snabbare, syrran assisterar när jag rättar till, den här gången var det enklare. Vika frambenens klövar framåt och lägga huvudet på frambenen, sedan klarar hon det ganska bra själv även om jag hjälper till så det inte blir så långdraget.
Även andra lammet låg med frambenen bakåt då blir det liksom ingen dykning ut i friska luften mer som kullerbytta inåt igen. Fast jag har varit med om huvudstupa lammning. det är väldigt jobbigt för tackan men det går om lammet inte är för stort.

Lillis med sin första för i år, hon har ett väldigt stort juver som blir mindre, tack och lov, efter några dagar. Det har inte varit några problem med att få lammen att dia, efter ett tag så hittar de själva.

Sedan kommer brorsan han är också vit och pigg, ska upp på benen direkt.

Tre timmar senare så var båda hyfsat torra och mätta efter att ha diat i omgågnar. Lillis drack en hel hink vatten och började äta av höet. Vid sista titten klockan 23 låg lammen under lampan med sin stolta mamma bredvid. Jag rafsade ut lite hinnor och jox från ströbädden och halmade mer, fyllde på vatten och kikade lite på den fina lilla familjen innan jag gick och lade mig.
I morse när jag kom ut så låg ett dött lamm i halmen, hon hade fått ytterligare ett lamm under natten, det låg kvar i sina hinnor.
Så onödigt och slarvigt av mig, nu har jag lärt mig det. Kolla alltid när det är fellägen så det inte är kvar ytterligare lamm i magen som inte hittar ut eller kommer felvänd. Fy vad trist! Men hon har ju två präktiga kids som tur är.


lördag 21 april 2012

Sjukstuga

En juverinflammation och ett lamm som fått en sticka i klövspalten med infektion som följd. Tack vare den första åkomman har vi Penovet hemma så lilla lammet får sig en kur och omlagt sår med litet bandage så det hålls rent och torrt. Idisslare har väldigt känsliga magar så penicillin ges i muskeln med spruta, 8 dagar till vuxen och 5 till lamm. På lamm ger jag den i triceps, hur och varför har jag skrivit om här.

Atle han är så fin med lammen, ska hjälpa till och helst leka lite.

Lilla Pyret som vi kallar henne, en från sista fyrlingskullen.

Snyggt svart banadage av flexilinda och bomull. Man får inte linda för hårt men det ska sitta så det tål lite skutt och spring. Jag lindar om varannan dag och byter bomull, det läker fint efter det att jag klämt ut allt var och gett penicillin.

 

 

 
Olof och lilla Pyret.
Nu är hon pigg igen och har slutat halta, springer runt med de andra och busar. Ligger i lammkammaren och vilar eller tar sig en slurk från lammbaren. Hon blev ett flasklamm när mamma Kajsa fick juverinflammation.  Nu har hon, helt på egen hand, lärt sig hur hinken med nappar fungerar så jag slipper passa med nappflaskan. 

söndag 15 april 2012

Du och dina får!

Men men ibland kan han inte låta bli. Vi har en tacka med juverimflammation, hon är av den misstänksamma sorten så jag måste ha hjälp att hålla henne när jag ger sprutan. Efter det fann jag trädgårdsmästaren så här med lilla Cleo, helt upptagen med småprat och gos. Då är det annat ljud än -du och dina får. Då är de så fina, världens sötaste och minst besvärliga som finns
Mannen i mitt liv som alltid överraskar!

April

Ja det är en prövningens månad. För nu vill vi att snön tinar och solen skiner. Då händer det här, snön gör återbesök och allt blir vitt igen. Spännande och se hur vi tar oss från gården. Det är drivsnö som är klibbig och djup på vår väg och infart.

fredag 13 april 2012

Skinn från garveriet

Det gick snabbt med leveransen från Donniaskinn, skickade i december och hämtade ut säckarna i början på april. Fina blev dom också, vi ska helt klart använda det garveriet fler gånger.
De svarta skinnen är solblekta och ser ut som björnskinn, men är så mjuka!
Det är också fint att de inte är beskurna, de är mycket större och känns naturligare än de som är skurna och putsade i ljumskar och hals.

tisdag 10 april 2012

Hittills på lammfronten...

Minstingen just nu, en liten tacka i andra fyrlingskullen. Lilla sockergrynet!

 Här är de alla fyra, två tackor och två baggar, sover en tupplur i en varm solstråle.

Kajsa med sina fyra, hon är ganska brysk med alla då hon blir less på deras snuttande. Möjligtvis har hon lite mjölk så jag har ökat på kraftfodergivan lite.

Flaskisarna i sitt lilla hörn. Ikväll har jag släppt dom med de övriga, oj vad de studsade runt. De fick sig nåra smällar av tackorna, hoppas de lärt sig att hålla sig undan från tanterna som inte är snälla med andras ungar. De har ju lammkammaren att gömma sig i som tur är.

Nyfödd trilling, Skäcken som gick tom i fjol har fått trillingar i år, hennes första lamm. Hon är lugn och väldigt duktig med sina små. Lite jobbigt att få så många, oftast får de ett lamm första gången.

Här är första fyrlingskullen, tre baggar och en liten vit tacka. Bara på några dagar blir de stadiga och runda i kroppen.

En av "flaskisarna",  baggen som är en kopia av sin svarta mamma Frökenfröken.

Den fina lilla tackan från första fyrlingskullen har dottern döpt till Cleo då hon har vackra kajalsotade ögon som självaste Cleopatra.

 En dag gamla och de har redan blivit mycket stadigare men är fortfarande smala över ryggen.

Frökenfrökens vita älsklingslamm, de svarta ville hon inte veta av. Eller som min pappa stilla reflekterade när han var här i helgen, -varför det hon är ju själv svart?

Så nu har vi fyra kvar som ska lamma vilken dag som helst. Tre har sådana här magar och större. En är instängd i lammningsbox och vartefter de blir ledigt ska jag låta de övriga ha egen kupé också.
Jag vet att lammracen brukar innehålla skutt på ryggen på idisslande tjockisar och det ser inte alltid så skönt ut att vara en del i den leken.
15 lamm på 5 tackor hitttills!

söndag 8 april 2012

Påskafton med fler lamm

Ja vi har tajmat bra med lamningen. Det har kommit lamm varje dag sedan i onsdags då jag kom hem från jobbet. Fyrlingar, trillingar, enfödd och fyrlingar igen. Svarta Frökenfröken fick tre i torsdags, där gick det galet så vi har två flasklamm då hon bara vill veta av sin lilla vita.
Igår morse hade Flinga fått en liten krake som hunnit bli nedkyld. Det tog två timmar att få upp värmen och ge råmjölk, avslutade med Lamm Tonic och några timmar under värmelampan, sen klev han upp som pånyttfödd. Mirakelmedicin den där tonicen!

Det här möttes jag två timmar senare när jag själv värmt upp mig och druckit några koppar kaffe. En liten, liten bagge som äter själv och pratar med sin mamma.

Så här såg han ut efter alla livräddningsinsatser på morgonen. Varm och väldigt mätt men trött.

På Påskafton började Kajsa bädda på eftermiddagen, vid femtiden tog jag in henne i egen box, lite trevigt med tama får, man behöver bara visa vägen så följer dom med.
Sedan tog det lång tid innan något hände. Klockan blev 22.00 innan första lammet kom, sedan tog nog minst en timme innan tvåan. De två sista föddes ytterligare en timme senare.
Klockan fyra la jag ned huvet på kudden, då hade alla fyra fått dia och var hyfsat torra. Kajsa är en lugn mamma som verkar klara allihop helt själv. Det var -10 i natt och ganska kyligt i stallet så värmelamporna behövs verkligen jag vill inte riskera något nedkylt lamm. Det tar tid att få igång dom igen om man ens fixar det

Här sitter Nea hos flaskisarna och väntar, det blir mycket väntan. Ja vi har inte suttit här hela kvällen men från att krystningsvärkarna sätter igång så är det bra att vara på plats, speciellt om man tror att det är många lamm på väg. Den här gången kom alla rätt inga fellägen som krånglar till det.

Min utsikt klockan ett i natt, lite jobbigt att vi har lyset på tycker de nog. Det är i vilket fall väldigt rogivande med mätta får som nöjt ligger och idisslar.


Här är Kajsa med sina två första lamm. Ifjol var de tvilling- och trillingfödslar, de flesta var väldigt storvuxna vilket gjorde att de lamningarna var väldigt jobbiga för tackan. I år är de många och små men väldigt pigga ändå , både vi och tackorna är bättre förberedda känns det som.
Ska ta bättre bilder på de små liven idag. Nu ska jag ta mig en förmiddagslur känner mig lite småtrött faktiskt, Glad påsk på er!

onsdag 4 april 2012

Nu är vi igång...

Alva var först ut med fyrlingar, alla är pigga och mår bra. Tre baggar och en liten vit och söt tacka som är minst föddes i eftermiddag. Alva pratar och pysslar med de små. För en stund sedan låg alla under värmelampan och snusade medan Alva mumsar hö liggandes. Så nu kan det gärna rulla på i helgen då jag tagit ledigt!

Förresten, missa inte Svenska dialektmysterier ikväll, min blogg-kompis Katarina är med och låter Fredrik Lindström prova på Överkölis-mål.

Det gick ganska snabbt mellan lammen så Alva hann inte med att slicka torrt. Då kan man hjälpa till och torka av och värma dom innanför kläderna. En utdragen lammning vill vi ju helst inte ha men det har sina poänger om allt går rätt till, alla lamm hinner bli slickade och få sig en slurk mjölk innan nästa syskom kommer och tar plats. Sedan är det väl så uträknat att det första lammet ska bli starkt och ha bäst förutsättningar att överleva.  Greta som fick trillingar ifjol hade långt mellan lammen men alla mådde bra och hon tog själv hand om allihop.

Sedan blir det ett himla bestyr innan alla fått äta, här var jag med och styrde upp lite så alla fick sig en rejäl slurk av råmjölken. Bra att ha det fixat, de får viktiga antikroppar och i övrigt en bra start med den feta råmjölken. Oftast är det den förstfödde som tar mest plats, den har ju fått vara ensam med en mamma som bara har focus på ett lamm, sedan med tre och fyra kan det bli lite vimsigt men Alva är en exemplarisk mamma, alla har fått äta. 

Som vanligt är det tyst i flocken när de nyfiket kikar in på de nya medlemmarna.
-Ja nu är ni bra lammsjuka va?

söndag 1 april 2012

Att göra ingenting

Idag har jag gjort just det, ingenting. Helt sjukt skönt att bara slappa och tänka på sig själv, ladda batteriet för kommande arbetsvecka. En promenad på skaren ned åt vallen för att titta på kommande röjning, en kopp kaffe i växthuset men sedan ingenting.
Snöglopp och isig vind gjorde det fullt legitimt att hålla sig inomhus spanandes genom fönstren.
Påsk till veckan och långledig helg för min del, det blir skönt efter några intensiva veckor.
Vi har fortfarande mycket snö, även om den har sjunkit ihop så är det nog 70 cm betong hård snö ute på åkern. Världsbästa skaren där både tvåbenta och fyrbenta tar sig fram gåendes långt ut på vallarna.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails