torsdag 28 juli 2011

Rymmare

Kajsa idisslar och andas in vinden som blåser in genom gluggen, det är lugnt och stilla i flocken.
Får ett telefonsamtal från trädgårdsmästaren mitt i lunchstressen på jobbet:

-Hej, visst har vi 23 får?
-Va, nej vänta nu vi har 8 tackor, 14 lamm och två baggar.
-Ja hur som helst en av dom stod på gårdsplanen vid brunnen och betade men nu är den på rätt sida igen, jag fick in henne till dom andra.
-Jaha men vad bra, det var väl inte en av baggarna då?
-Ehöö, nej eller inte faaen vet ja, den skuttade snällt in till dom andra iallafall, vänta jag ska gå och titta... Helvete, det var en av baggarna den andra står nere vid sjön och bröölar helt ensam, nu får du komma hem och fixa det här jag har inte tid, fårjävlar, hur inihelvete sulle jag veta att det var baggen?
-Du kunde ju ha kollat där bak, det är rätt uppenbart.

Vi fick en svettig eftermiddag i 26 graders värme kan jag säga, alla inblandade tyckte det var lite jobbigt. Det gick lätt att skilja från Baxe jr, när jag tagit in hela flocken i stallet kunde jag leda ut honom till sin vinterhage. Harald som stod kvar nere vid sjön tog saken i egna händer och anslöt sig till sin kompis. Nu får de gå här hemma några dagar så får vi se om de vill tillbaka till skogsbetet igen. Hoppas vi slipper några lamm i januari bara.




söndag 24 juli 2011

Vi skördar tomater

Nu har tomaterna kommit igång, de mognar eftersom. Gurkan har vi redan skördat klart av och tagit ut ut växthuset då den fick mjöldagg.



Tomaterna är 170-250 cm höga och får klättra upp mot taket, den här sorten Choclat cherry, ger underbart små goda tomater som är bruna i färgen med fast fruktkött.





De som ger små frukter skördar vi av redan medan de med normalstora frukter tar lite längre tid på sig. Vi har 19 sorter här inne alla med olika smak och storlek. Några chilliplantor och vanlig paprika har vi också satt. I år har vi satt ut rovkvalster för att hålla lusen borta och det fungerar väldigt bra.



En söndag som började med kaffe och korsord i växthuset innan jag tog mig an att röja under elstängslen. Sedan kom regnet, det har öst ner under hela eftermiddagen och kvällen, allt är genomblött. Så det blev inte så mycket röjt för min del hann bara en hage. Men gräset behövde få sig en rotblöta så det blir piggt och grönt igen. Trädgårdsmästaren har stuvat in all ved i vedbon så nu är vi redo för nästa bistra vinter, skönt att få städa unda den, det ser aldrig kul ut med skräpigt spån och vedhögar på gårdsplanen. Vi har förresten kapat mer ved än någonsin då den ifjol bara räckte precis. Det känns alltid bra att ha för mycket.







fredag 22 juli 2011

Syllbyte, grus och fönster

Dottern och Olofs husrenovering går framåt, fram till nu har det mest handlat om att gräva ur all jord och skala av ruttna delar i timmerstommen.

Här är en av originalväggarna som är målad med limfärg, mönstret är stänkt i diagonala fält, vit botten och gulockra och grå stänk, var säkert väldigt flott när det begav sig. I vårt hus var salen målad på liknande sätt men med blått, gult och rött på vit botten.



I farstun på väggen hänger det byggel, klocka och en ljudanläggning så man kan lyssna på musik eller radio när man jobbar.

Det här med att byta ut ruttet timmer är hyfsat enkelt när man har rätt utrustning och vet vad man gör. De var kloka och lejde bort jobbet till en timmerman från Niemisel som verkligen kunde sina saker. Här syns en balkarna, det sitter en vid det bortre hörnet också, som han skruvat fast i väggen, under varje klack sätts en domkraft så att man kan lyfta hela sidan på huset. Då är det lätt att ta bort den dåliga stocken och lägga dit en ny



Allt syllvirke är utbytt eller förstärkt, väggar som lutat betänkligt är rätade och stabiliserade med u-balkalr, på en gavel har nedersta stockvarven rätats upp så huset är 25 cm kortare. När allt det här var fixat så var det dax att jämna till jordgolvet, lägga in markduk och sedan fylla på med grus. Här ska det nu isoleras med 30 cm innan golvvärmen läggs ut och plattan gjuts, så nu går det framåt.




När man lyfter i timmret så blir det sättningar på andra ställen. Skorstenen höll inte för den behandlingen så den har Olof plockat ned sten för sten hela vägen ned i botten. Det får bli en ny när de kommer så långt.





Det är några lass grus som de har hällt in genom fönstren med smalskopan och sedan krattat ut. Hela golvet ska packas med en "padda" så det blir hårt och jämnt. Alla fönstren är urplockadde, de ska renoveras och användas som förlaga till de nya som är beställda till utbyggnaden. Viktigt med rätta propotioner på dörrar och fönster i gamla hus, det kan lätt se fel ut med för stora eller små gluggar. Det blev ett snickeri i Svartlå som som fick jobbet, bäst pris och helt måttanpassade fönster klarade ingen av de stora fönstertillverkarna av att matcha.





söndag 17 juli 2011

Hödiet och plåtmage

Finaste Alva som stått på stall i fem dagar för sin klövböld med dagliga pencillinsprutor och kontroll av klövar är åter ute på bete med sina kompisar. Den fjärde dagen så släppte det, någonstans kom allt gegg ut, hade svårt att se var för hon ville inte bli undersökt någon längre stund. Tvättade med jodopaxlösning och gav henne sista sprutan så fick de vara inne en dag till innan jag släppte ut henne med sina lamm på betet. Sally har också fått vara inne med sitt stora lamm som sällskap till sjuklingen, de går bra ihop och så var de ganska lösa i magen båda två så lite hödiet passade bra. Nu håller vi tummarna för att allt verkligen rinner ut och att hon blir helt återställd.


Vi har haft en skön helg här hemma, gjort en liten utflykt till Nestorscafé i Överstbyn och varit på auktion i Åskogen sedan lite fix här hemmavid. Så nu är jag laddad för en ny hektisk arbetsvecka. Bästa sättet att börja dagen är med en god frukost med te och smörgås också en bryta med jordgubbar, hjortron och lite gräddmjölk, det är vardagskalas och mumma för arbetsmage som ska stå pall till kvällen. Blir lite raster för oss inom cafébranschen när det är högsäsong, man måste ha plåtmage. Att sitta på rumpan och tugga i sig egen lunch finns det väldigt lite tid till!


måndag 11 juli 2011

Sommarmat, höns och klövböld

Har varit ledig hela helgen, det är min semester under sommaren, att inte jobba helger. Så på lördag var vi till kompisar i Alträsk, grillade, spelade krocket och hade allmänt trevligt. Söndagen blev en skön slapp dag i solvärmen med dottern som var hemma över helgen och hennes kompisar Sussi och John som sovit över i bagarstugan efter att de hade varit på bröllopsfest i Sörbyn



Sallad med stekt halloumi, serranoskinka och oliver smakar bra i värmen när man är en aning saltsugen, efterrätt blev jordgubbar med grädde såklart. Det var alltför varmt för att göra någonting annat än sitta under parasollet, gårdsarbetet fick vänta till en annan dag helt enkelt.



Men jag och trädgårdsmästaren tog oss en cykeltur till Ingela och Jan på andra sidan sjön i Svartbyn för att titta på deras kycklingar, höns och hönshus. Här ligger hönsen i sina reden och ruvar.




Inne i hönsgården är marken helt täckt av gräsklipp som de sprättar runt i och trivs i.




Silkeshöns och Friserad kochin också några blandningar förstås, tama och väldigt fina vad de allihop. Fick lite uppslag på hur ett hönshus kan se ut och hur man värmer upp det på lämpligt sätt. Det är väl det jag har funderat mest på, värme och ventilation, ja förutom var vi ska ha det...



Med den lilla utflykten till Ingela så kände vi oss ganska nöjda med söndagen. Resten av kvällen blev lugn med soffhäng och laddning för ny arbetsvecka. Innan dess så hade jag och dottern stallat in Alva med sina lamm då hon haltat omkring på betet i helgen, trodde först hon trillat och gjort illa sig i bogen eller knät. Jag kollade klövar (de såg bara bra ut) och tvättade av höger fram för att se om hon gjort sig illa på något. Inget sår men en liten svullnad ovanför klöven. Mest troligt klövböld trodde veterinär Björn, så nu får hon pencillin plus smärtstillande och får stå i fårstallet några dagar. Vi får se hur det går, det som är i klöven ska ju ut på något sätt förr eller senare...

Har förresten verkat klövarna på flera av tanterna i helgen då de vuxit nåt enormt, måste bero på det fuktiga vädret och att betet är bra för ifjol så behövdes det inte klippas något förrän sent på hösten.

torsdag 7 juli 2011

Stanna upp lite, det går så fort


Mitt i sommaren, allt bara rusar på, växer och frodas. Det gäller att ta sig i kragen och stanna upp och njuta av allt det fina som hör sommaren till. På vår magra gårdsplan har vi världens finaste Blåklocksäng, helt underbar, den blir sakta men säkert större. Vi låter alla blommor gå i frö och klipper gräset runt om. Det här blir jag lycklig av!




Lite planteringar som också är fina, mörkröda Kosmos på sina svajiga stjälkar
trivs i krukan av bildäck tillsammans med solvända. Sedan lite kryddtagetes och där bakom några cypresser och enar som blir fina senare i höst.






I växthuset är tomtplantorna manshöga och fulla med fruktämnen och blommor. Gurkan har vi planterat i stora järnkrukan i år så den är lätt att plocka bort när vi skördat färdigt. Trädgårdsmästaren är i fjällen på sin årliga fisketur, innan han for så band han upp alla plantor, jag behöver bara vattna och lufta. Det går lätt för jag har tackornas vattenkar nedanför växthuset så när jag har fyll det vattnar jag här inne. Ärligt talat så har jag skött vattningen hela säsongen så det är ingen extra syssla bara för att han är borta en vecka. Morgon och kväll vattnar jag.





Baggarna har fått flytta till betet nere vid sjön, nya domäner för de två så de är lite skraja än så länge. Det går en cykleväg alldeles vid stängslet och där är det alla möjliga ekipage som passerar, hundpromenerare, mopeder, fyrhjulingar och travhästar bl a. Trodde nog att de skulle springa hem till sin gamla hage men än så länge håller de sig innaför trådarna. Här vid sjön blåser det bra men när det är vindstilla så är det mycket mygg och knott, så därför har det en egen boda med myggväv att gå in i.


Nu har jag full ös på mitt företag roligt med alla hemvändare och turister, vi har väldigt många norrmän som kommer från Alta, Harstad, Tromsö, Narvik och Kirkenes bl a, för dom är Boden toppen, nära hem om det blir dåligt väder och barnvänlig camping med promenadavstånd in till centrum = mamma och pappa kan ta sig en pils i solen, ingen behöver köra bil.


Kommunen sålde campingen för några år sedan och med de nya ägarna har det blivit en enorm ökning på gästnätter vilket naturligtvis märks hos handlare och caféer/restauranger. Så det är bara att arbeta och vara glad att den norska kronan är så stark och att norrmännen vill turista hos oss! Men just därför måste jag ta mig i kragen och stanna upp, titta mig omkring för att hinna med allt och verkligen njuta av allt det fina.







fredag 1 juli 2011

Bärgat och klart

Lammen som är 2 månader nu är riktigt stora, här står en del av gänget utanför sommarladan och spanar på oss och traktorn som precis har börjat packa strängarna. Så skönt att få hela skörden i balar utan några missöden.


Vi pressade på torsdagkväll precis som vi planerade. Det har varit varmt och blåsigt med tropiska nätter, över 20 grader. Finfint torkväder med andra ord. Jag hade gärna gjort lite småbalar men nu blev det stora bollar av allt, hackat 5 cm och hårt packat. ca 14 ton hösilage, en del lite blötare och flera torra som är noga uppmärkta så vi kan spätta dom till vintern. Vi har foder så det räcker kan man säga. Någon som behöver lite fint grovfoder anpassat till får? Här finns det så det räcker!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails